Siemenet

Siemenet Maataloustarvike Mattilalta

Meiltä löydät laajan valikoiman erilaisia siemeniä, jotka sopivat suomalaisten maatilojen tarpeisiin. Siemenet yhteistyössä Tilasiemenen ja Agro-Tuonnin kanssa.

Tarjoamme oman pakkaamomme nurmisiemeniä heti varastosta.  Valikoimastamme löytyy runsaasti erilaisia nurmilajeja, kuten timoteitä ja apiloita, jotka soveltuvat erilaisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin.

Viljansiemenissä on monipuolinen valikoima eri viljalajeja, kuten vehnää, ohraa ja kauraa. Voitte valita juuri teidän tilallenne sopivan viljalajikkeen huomioiden esimerkiksi satoisuuden ja kasvuolosuhteet.

 

Öljykasvit ovat myös tärkeä osa maataloutta. Valikoimastamme löydät siemeniä esimerkiksi rypsille.

 

Palkokasvit ovat arvokas elintarvike- ja rehukasvi. Meiltä löydät palkokasvien siemenet esimerkiksi herneelle. 

 

Lisäksi tarjoamme myös riistasiemeniä, jotka ovat erinomainen valinta metsästysalueille. Näillä siemenillä voitte houkutella ja ruokkia riistaeläimiä, kuten hirviä ja peuroja.

 

Kaikki siemenet ovat korkealaatuisia. Voitte luottaa siihen, että saatte meiltä parhaat mahdolliset siemenet maatalouteen.

 

Ota yhteyttä Maataloustarvike Mattilaan, niin autamme teitä löytämään juuri teidän tarpeisiinne sopivat siemenet!

 

Palkokasvien viljelyn hyödyt ympäristölle ja maaperälle

Palkokasvien viljelyllä on monia hyötyjä ympäristölle ja maaperälle. Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja härkäpavut, ovat typensitojakasveja, mikä tarkoittaa että ne pystyvät sitomaan ilmasta typpeä. Tämä on erittäin hyödyllistä maaperän ravinteiden kierrättämisen kannalta.

Typensitojakasvit auttavat parantamaan maaperän hedelmällisyyttä vapauttamalla typpeään kasvien käyttöön. Ne myös lisäävät maaperän orgaanista ainesta ja parantavat sen rakennetta. Tämän seurauksena palkokasvien viljely voi vähentää tarvetta keinotekoisiin lannoitteisiin ja kemikaaleihin, jotka voivat olla haitallisia ympäristölle.

Lisäksi palkokasvit auttavat estämään eroosiota ja vähentämään vesistöjen rehevöitymistä. Niiden tiheät juuret pitävät maan paikoillaan ja sitovat ravinteita, esten eroosion aiheuttamaa maa-aineksen kulkeutumista vesistöihin.

Palkokasveilla on myös positiivinen vaikutus biodiversiteettiin. Ne tarjoavat elinympäristön monille hyönteisille ja pieneliöstölle, jotka puolestaan edistävät maaperän terveyttä ja ravinteiden kiertoa.

Lisäksi palkokasvit voivat toimia hyönteisten torjuntakeinona. Ne tuottavat luontaisia kemikaaleja, jotka houkuttelevat hyödyllisiä hyönteisiä, kuten mehiläisiä ja leppäkerttuja, jotka taistelevat tuhohyönteisiä vastaan.

 

Palkokasvit ja niiden ravitsemukselliset hyödyt

Palkokasvit ovat erittäin ravitsemuksellisia ja kestävästi viljeltäviä kasveja. Ne tarjoavat monia terveyshyötyjä ja ovat samalla ympäristöystävällinen vaihtoehto ruokavalioon.

Palkokasvit, kuten pavut, linssit, herneet ja kikherneet, ovat erinomaisia proteiinin lähteitä. Ne sisältävät myös runsaasti kuitua, vitamiineja (kuten B-vitamiineja) sekä mineraaleja (kuten rautaa ja magnesiumia). Proteiini on tärkeää lihasten rakentamisessa ja korjauksessa, kun taas kuitu edistää ruoansulatuskanavan terveyttä.

 

Lisäksi palkokasvit voivat auttaa hallitsemaan verensokeritasoja. Niiden hitaasti vapautuvat hiilihydraatit pitävät verensokerin tasaisena pidempään aikaan. Tämän ansiosta ne sopivat hyvin diabeetikoille tai niille, jotka haluavat vähentää sokerin saantia.

 

Palkokasvit rehukäytössä

Palkokasvit ovat erinomainen vaihtoehto rehukäyttöön. Palkokasvien käyttö rehuna voi myös vähentää riippuvuutta viljasta ja edistää kestävää maataloutta.

Palkokasveja voidaan käyttää rehuna monilla eri tavoilla. Niitä voidaan antaa eläimille tuoreena tai kuivattuna heinän tai säilörehun muodossa. Lisäksi palkokasveista voidaan valmistaa esimerkiksi herne- tai soijaproteiinia, jota voidaan lisätä eläinten ruokaan.

 

Riistasiemenet: Luonnonvaraisen riistan ruokinnan tärkeä osa

Riistasiemenet ovat olennainen osa riistan ravitsemusta, ja niiden tarjoaminen auttaa ylläpitämään terveitä ja vahvoja eläimiä. Luonnonvarainen riista, kuten hirvieläimet ja linnut, etsii ruokaa luonnosta eri vuodenaikoina. 

 

Talvella ruoan löytäminen voi olla haastavaa, kun lumipeite peittää maanpinnan ja ravinto on niukkaa. Tällöin riistasiemenet voivat olla pelastus nälkää kärsiville eläimille. Riistasiemenet tarjoavat monipuolisen ravinnon koostumuksen, joka sisältää runsaasti proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja. 

 

Nämä ravinteet auttavat riistaeläimiä selviytymään vaikeista talviolosuhteista ja ylläpitämään hyvää terveyttä. Lisäksi riistasiemenet houkuttelevat eläimiä tiettyihin ruokinta-alueisiin, mikä helpottaa niiden seurantaa ja tutkimusta. 

 

Riistanhoitoyhdistykset voivat hyödyntää tätä tietoa suunnitellessaan metsien hoitoa sekä metsätalouden kestävyyttä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että riistasiementen tarjoaminen tulee tehdä vastuullisesti ja asianmukaisesti. 

 

Eläimet tarvitsevat myös muita luonnollisia ravinnonlähteitä, kuten heinää, marjoja ja puiden versoja. Riistanhoito tulisi aina toteuttaa kokonaisvaltaisesti ja pitää mielessä luonnon monimuotoisuus.

 

Öljykasvit: Monikäyttöinen raaka-aine

Öljykasvit ovat monikäyttöisiä raaka-aineita, joita voidaan hyödyntää sekä energiantuotannossa että ruoanvalmistuksessa. Näitä kasveja viljellään ympäri maailmaa niiden korkean öljypitoisuuden vuoksi.

 

Energiantuotannossa öljykasveista saatava öljy voidaan käyttää biopolttoaineena. Biopolttoaineet ovat uusiutuvia energialähteitä, jotka vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten myös ilmastopäästöjä. Öljykasvien viljely ja niistä saatavan öljyn jalostus on kestävä vaihtoehto perinteisille polttoaineille.

 

Ruoanvalmistuksessa öljykasveista saatavaa öljyä käytetään laajasti erilaisissa ruoissa ja leivonnassa. Esimerkiksi rypsiöljy sopii hyvin paistamiseen ja leivontaan. Öljykasvien avulla saadaan myös monipuolisia makuja ruokiin.

 

Lisäksi öljykasvit tarjoavat muitakin hyötyjä ympäristön kannalta. Ne sitovat hiilidioksidia ilmakehään kasvaessaan, mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Öljykasvien viljely voi myös edistää maaperän terveyttä ja monimuotoisuutta, kunhan sitä harjoitetaan kestävällä tavalla.

 

Rehukasvit karjan ja riistaeläinten rehuna

Rehukasvit ovat tärkeä osa karjan ja riistaeläinten ruokavaliota. Ne tarjoavat eläimille tarvittavia ravintoaineita ja energiaa kasvun, kehityksen ja tuotannon ylläpitämiseksi.

Yksi yleisimmistä rehukasveista on nurmi, joka sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Nurmi voi olla esimerkiksi timoteitä tai apilaa, jotka tarjoavat monipuolisen ravinnon koostumuksen eläimille. Nurmen lisäksi myös viljat, kuten ohra, vehnä ja maissi, ovat suosittuja rehukasveja.

Toinen tärkeä rehukasvi on säilörehu. Säilörehu valmistetaan usein nurmesta tai maissista kuivaamalla tai hapattamalla se säilytystarkoitusta varten. Säilörehussa säilyy hyvin ravintoaineet ja maku, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon talven ruokinnassa.

Lisäksi luonnonkasvit voivat toimia hyvin karjan ja riistaeläinten rehuna. Esimerkiksi koivunlehdet, nokkonen ja horsma ovat luontaisia ravinnonlähteitä monille eläimille. 

Luonnonkasvien käyttö voi olla erityisen hyödyllistä laiduntavalle karjalle tai riistaeläimille.

On tärkeää huolehtia siitä, että rehukasvit ovat laadukkaita ja ravitsevia. Kasvien kasvuolosuhteet, lannoitus ja sadonkorjuuaika voivat vaikuttaa niiden ravintoarvoihin.

Rehukasvi rehunauris: Tehokas ja ympäristöystävällinen rehu

Rehukasvi on osoittautunut erittäin tehokkaaksi ja samalla ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi karjan rehuksi. Rehunauris on monivuotinen kasvi, joka pystyy tuottamaan runsaan sadon lyhyessä ajassa. Se sisältää paljon ravinteita, kuten proteiinia ja energiaa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan karjan ruokintaan. 

 

Riistapelloilla hyödynnetään hirvieläinten ja jänisten ruokana rehunaurista. Tämä kasvi kasvaa nopeasti ja tuottaa runsaan sadon myös pohjoisilla alueilla. Se kestää hyvin kylmyyttä. Vaikka lehdet nuutuvat syksyllä nopeasti, peurat ja kauriit kaivavat talvellakin juuria maasta..

 

Ympäristön kannalta rehunauris tarjoaa myös etuja. Sen syvä juuristo auttaa parantamaan maaperän rakennetta ja vähentämään eroosiota. Palkokasvien viljelyn edut maataloudelle ja ympäristölle.

Lue lisää Sulje