Nurmisiemenet

Nurmisiemenet Maataloustarvike Mattilalta

Tarjoamme monipuolisen valikoiman erilaisia nurmisiemeniä, jotka sopivat niin ammattiviljelijöille kuin kotipuutarhureillekin. Valikoimastamme löytyy yksivuotisia– ja monivuotisia nurmisiemeniä, kuten timoteitä (hertta, Rubinia, Uula), nurminataa ja tietysti nurmiseokset. Teemme myös täysin räätälöidyt ”Tilan oma nurmiseos” -seokset omassa pakkaamossamme Ylistarossa.

Siemenet ovat erittäin kestäviä ja soveltuvat hyvin erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Timotei on suosittu valinta karjanrehun tuottajien keskuudessa. Se tarjoaa hyvän satoisuuden ja kestää hyvin laiduntamista. 

 

Nurminata puolestaan soveltuu erityisesti viherlannoitukseen ja maanparannukseen. Heinänsiementen ja nurmiseosten avulla voit luoda kauniita ja tiheitä nurmialueita, jotka kestävät kulutusta. 

 

Nurmisiemen-valikoimassamme panostamme laatuun ja kestävyyteen. Siemenet ovat huolellisesti valittuja ja testattuja varmistaaksemme parhaan mahdollisen itämiskyvyn sekä tuloksen kasvulle. 

 

Olemme valmiita auttamaan oikean siementen valinnassa sekä antamaan vinkkejä niiden käyttöön ja hoitoon, joten suosittelemme ottamaan yhteyttä mikäli herää kysyttävää!

Timotei: laidun- ja rehukasvina käytettävä monivuotinen nurmikasvi

Timotei on monivuotinen nurmikasvi, jota käytetään laajasti laidun- ja rehukasvina karjan ruokinnassa. Se kuuluu heinäkasvien sukuun ja on yksi yleisimmin viljellyistä nurmikasveista.

 

Timotei viihtyy parhaiten kosteilla niityillä ja se kestää hyvin myös pakkasta. Timotei kasvaa noin 50-100 cm korkeaksi ja sen lehdet ovat pitkiä, kapeita ja vihreitä. Timotei kukkii kesällä, tuottaen siemeniä jotka leviävät helposti tuulen mukana.

 

Timoteitä viljellään erityisesti karjanrehuna. Timotei sopii kaikille maalajeille viljeltäväksi sekä se kestää hyvin talvea, koska timotei asettuu talvilepoon aikaisessa vaiheessa. Kasvin alkukehitys on kylvövuonna suhteellisen hidasta, mutta varsinaisina satovuosina se kehittyy nopeasti keväällä.

 

Timotei menestyy hyvin viileässä ja kosteassa ilmastossa, ja hyödyntää tehokkaasti kevään valoisaa kautta sekä maan kosteutta. 

 

Optimaalinen lämpötila timotein kasvulle on 18-22 astetta, mutta se kärsii helposti kuivuudesta erityisesti kuivilla mailla. Kevätsadossa tämän kasvin korren muodostuminen on runsasta, mutta sen laatu heikkenee merkittävästi korsien kasvaessa. Timotei on ns. perusheinä kaikissa nurmiseoksissa.

 

Nurminata: käytetään laajalti laidun- ja rehukasvina kotieläinten ravinnossa

Nurminata on monivuotinen heinäkasvi, jota käytetään laajalti laidun- ja rehukasvina kotieläinten ravinnossa. Se on erittäin suosittu kasvi karjatiloilla, sillä se tarjoaa hyvän ravintoarvon ja kestää hyvin laiduntamista.

 

Nurminata viihtyy parhaiten kosteissa ja ravinteikkaissa maaperissä. Se pystyy myös sietämään jonkin verran kuivuutta, mutta liiallinen kuivuus voi heikentää sen kasvua. Kasvi kestää myös hyvin talven kylmyyttä ja pystyy palautumaan nopeasti keväällä.

 

Nurminataa voidaan käyttää sekä laidunheinänä että säilörehuna. Laiduntaessa eläimet syövät nurminadan lehdet ja varret suoraan kasvista. Säilörehuna sitä kerätään ennen kukintaa, kun ravintoaineiden pitoisuudet ovat korkeimmillaan. Nurminadan säilörehusta valmistetaan esimerkiksi silppua tai paaleja, jotka säilytetään talven yli ruokinnassa käytettäväksi.

 

Nurminata on tunnettu paremmasta kuivuuden kestävyydestä verrattuna timoteihin. Toisaalta, nurminata ei yllä timotein tasolle talven kestävyydessä. Kasvurytmi on melkein kuin timoteillä, mutta on timoteitä lehtevämpi.

 

Nurminatan viljely on suhteellisen helppoa, mutta sen menestyksekäs kasvattaminen vaatii huolellista maanmuokkausta ja lannoitusta. Kasvi voidaan kylvää keväällä tai syksyllä, ja sen kasvuunlähtö tapahtuu yleensä nopeasti. Nurminadan satoa voidaan korjata useita kertoja kesän aikana laidunnus- tai niittokertojen avulla.

 

Nurmiseos

Nurmiseosta käytetään yleisesti säilörehunurmeksi ja viherlannoitukseen kaikille maalajeille. Nurmiseoksen koostumus voi vaihdella, mutta yleensä siihen kuuluu useita eri lajeja, kuten timoteitä, puna-apiloita, valkoapiloita ja niittyhumaloita. Näiden lajien yhdistelmä tarjoaa monipuolisen ravintoarvon eläimille. 

 

Nurmiseos on suosittu valinta karjaeläinten ruokinnassa sen monipuolisuuden vuoksi. Erilaiset heinät ja apilat täydentävät toisiaan ravintoaineiden osalta.

 

Laiduntamalla eläimet voivat itse valikoida haluamansa kasvit nurmesta. Tämän ansiosta ne saavat tarvitsemansa ravinteet luonnollisella tavalla. Nurmiseoksen avulla voidaan myös varmistaa riittävä rehuvarasto talveksi tai kuivina jaksoina. 

 

Nurmiseos sopii erityisen hyvin lehmien, lampaiden ja hevosten ruokintaan. Se tarjoaa näille eläimille hyvälaatuista rehua sekä mahdollistaa terveellisen kasvun ja hyvän maidontuotannon. 

 

Miksi valita apilanurmiseos?

Apilanurmiseos on erinomainen valinta monestakin syystä. Ensinnäkin, apila on luonnollinen typensitoja, mikä tarkoittaa sitä, että se pystyy keräämään ilmasta typpeä ja sitomaan sen maaperään. Tämä auttaa parantamaan maan hedelmällisyyttä ja vähentää tarvetta lisätä keinotekoisia lannoitteita.

 

Toiseksi, apilanurmiseos tarjoaa hyvän ravintoarvon karjalle, mikä tekee siitä erinomaisen rehunlähteen. Se myös edistää ruuansulatusta ja voi auttaa vähentämään ruuansulatusongelmia eläimillä.

 

Kolmanneksi, apilanurmiseos on kestävä vaihtoehto. Apila kestää hyvin kuivuutta ja pystyy selviytymään myös huonommin hoidetuilla alueilla. Se myös estää rikkakasvien leviämistä ja pitää nurmen tiheänä. Apilanurmiseoksesta sanotaankin, että se on perusvarma seos viherlannoitukseen ja heinänurmeksi maalajista riippumatta.

 

Lisäksi, apilanurmiseos on ympäristöystävällinen valinta. Koska se kykenee sitomaan typpeään ilmasta eikä vaadi suuria määriä lannoitteita tai kemikaaleja kasvaakseen hyvin, tämän vuoksi se auttaa vähentämään vesistöjen rehevöitymistä ja ympäristön kuormitusta.

 

Nurmisiemenen/heinänsiemen: valinta ja lajikevalikoima

Kun suunnittelet nurmisiementen ostamista, oikean nurmisiemenen valitseminen on erittäin tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. 

 

Sinun tulisi miettiä, mihin tarkoitukseen haluat heinänsiementä käyttää. Onko nurmisiemenen tarkoitus istuttaa ja viljellä laiduntamista varten karjalle tai koristekäyttöön puutarhassa? Tämä auttaa sinua valitsemaan sopivan heinänsiemenen tyypin. 

 

Maaperän ominaisuudet vaikuttavat myös heinänsiemen valintaan. Onko maaperä hiekkainen, savinen tai multava? Jotkut heinänsiemen-lajikkeet menestyvät paremmin tietyissä maalajeissa kuin toiset. 

 

Kolmanneksi, ilmastolla on merkittävä rooli siementen valinnassa. Suomessa meillä on viileät kesät ja kylmät talvet, joten tarvitsemme kestäviä lajikkeita, jotka selviytyvät näistä olosuhteista. 

 

Nurmisiementen lajikevalikoima on nykyään erittäin laaja. Voit löytää erilaisia nurmilajeja ja -seoksia eri tarpeisiin. 

 

Esimerkiksi urheilukentille sopivat lajikkeet ovat erilaisia kuin koristepuutarhoihin tai rehu- ja laiduntakäyttöön tarkoitetut lajikkeet. Suosittuja nurmisiemen-lajikkeita Suomessa ovat esimerkiksi timotei, nurminata, puna-apila ja valkoapila. Näitä voidaan käyttää laiduntamiseen tai rehun tuotantoon. 

 

Laidun- ja säilörehukäyttöön  sopivia lajikkeita voivat olla esimerkiksi tämä englanninraiheinä. On myös hyvä huomioida, että siemenvalmistajilla on usein omia suosituksia seoksista eri käyttötarkoituksiin. Näissä seoksissa yhdistellään eri ruoholajeja niiden ominaisuuksien perusteella, jotta saadaan aikaan kestävä ja kaunis nurmialue. 

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä kannattaa tutustua lisätietoihin siementen ominaisuuksista ja soveltuvuudesta omiin tarpeisiisi.

Lue lisää Sulje