Palkokasvit

Palkokasvit ja herneet Maataloustarvike Mattilalta

Maataloustarvike Mattilalta löytyy herneet niin ruokaherneen tai rehuherneen kasvattamiseksi.

Palkokasvit ovat erittäin hyödyllisiä viljelykasveja monestakin syystä. Ne sitovat maaperään typpeä, mikä parantaa maan hedelmällisyyttä ja vähentää tarvetta lisälannoitukselle. Palkokasvit myös estävät rikkakasvien kasvua ja suojaavat maata eroosiolta. 

Herneet ovat yksi suosituimmista palkokasveista, joita viljellään Suomessa. Herne sisältää C- ja K-vitamiinia, karotenoideja,  rautaa, kaliumia ja sinkkiä, joten ne ovat terveellinen lisä ruokavalioon. Herneet sopivat hyvin esimerkiksi keittoihin, salaatteihin tai lisukkeeksi erilaisiin ruokiin. 

Maataloustarvike Mattilasta löydät valikoiman palkokasvi- ja herneen siemeniä eri lajikkeissa. 

Tarjoamme myös asiantuntevaa neuvontaa herneen viljelyyn liittyen. Voit luottaa siihen, että saat meiltä laadukkaita herneen siemeniä.

Ota yhteyttä Maataloustarvike Mattilaan saadaksesi lisätietoja palkokasveista ja herneistä. Autamme mielellämme valitsemaan sinulle sopivat siemenet ja annamme vinkkejä niiden viljelyyn.

Herne: Herneemme soveltuu kasvatettavaksi niin ruokaherneeksi kuin myös rehuherneeksi

Maataloustarvike Mattilan herneet ovat erinomainen valinta, olipa tarkoituksena kasvattaa niitä ruokaherneeksi tai rehuherneeksi. Ruokaherneenä Mattilan herneet tarjoavat maukasta ja ravitsevaa lisää ruokavalioon. Ne ovat korkealaatuisia ja herneet sopivat hyvin esimerkiksi keittoihin, salaatteihin ja erilaisiin pääruokiin. 

herneen viljely on suhteellisen helppoa, ja herne tuottaa runsaan sadon. Rehuherneen kasvatuksessa Mattilan herneet tarjoavat erinomaista ravintoa eläimille. Herneet sisältävät arvokkaita ravinteita, jotka edistävät eläinten terveyttä ja hyvinvointia. 

Maataloustarvike Mattilan laadukkailla siemenillään saat parhaan mahdollisen lähtökohdan viljelyyn.

Herne: Arvika soveltuu hyvin myös viherlannoitukseen

Arvika herne on erinomainen vaihtoehto tuorerehuksi eläinten ruokintaan, ja sitä voidaan viljellä joko puhtaana tai seoskasvustona esimerkiksi kauran kanssa. Arvika herne on erityisen suosittu rehukasvi sen ravintoarvojen ja kasvun kestävyyden vuoksi.

Puhtaana viljeltynä Arvika herne voi tarjota monipuolista ravintoa eläimille. Seoskasvustossa esimerkiksi kauran  tai muun viljan kanssa Arvikasta saadaan vieläkin monipuolisempi rehu.

 

Herne on erinomainen kasvi, jota voidaan hyödyntää myös maanparannuksessa ja viherlannoituksessa. Erityisesti Arvika-lajike soveltuu tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Arvika-herne on monivuotinen lajike, joka kykenee sitomaan typpeä ilmasta maaperään juurinystyröiden avulla. Tämä tekee siitä erittäin hyödyllisen kasvin viljelymaalle, sillä se parantaa maan ravinteiden saatavuutta ja vähentää lannoitteiden tarvetta. 

Viherlannoituksen avulla herneet auttavat myös estämään eroosiota ja parantamaan maaperän rakennetta. Ne lisäävät orgaanista ainesta maahan hajotessaan, mikä puolestaan edistää mikrobien toimintaa ja parantaa maaperän elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä. 

Arvika-herneet ovat helppoja viljellä ja ne menestyvät hyvin erilaisissa olosuhteissa. Ne voidaan kylvää suoraan maahan keväällä tai syksyllä. Kasvit kasvavat nopeasti ja voit leikata ne alas ennen kukintaa tai antaa niiden kukkia täyteen loistoonsa, mikä houkuttelee hyödyllisiä pölyttäjiä puutarhaasi. Jos siis haluat parantaa maaperää ja samalla nauttia kauniista kukista, suosittelemme kokeilemaan Arvika-herneitä viherlannoituksessa.

Palkokasvien vaikutus maaperän ravinteisiin: Miten herneet auttavat parantamaan maan hedelmällisyyttä?

Palkokasvit, kuten herneet, ovat erinomainen tapa parantaa maaperän hedelmällisyyttä. Ne kykenevät sitomaan ilmasta typpeä juurinystyröiden avulla ja muuttamaan sen kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Tämä prosessi tunnetaan nimellä typensidonta.

Typensidonta on tärkeää, koska typpi on yksi tärkeimmistä ravinteista kasveille. Se edistää kasvien vihreyttä, lehtien kehitystä ja satojen muodostumista. Palkokasvit pystyvät hyödyntämään typpeä tehokkaasti ja varastoimaan sitä juuriinsa sekä maaperään.

Kun palkokasvit kuolevat tai niitä kerätään sadonkorjuun jälkeen, ne jättävät jälkeensä runsaan mädätyksen maahan. Tämän seurauksena maaperään vapautuu lisää ravinteita, kuten typpeä, fosforia ja kaliumia. Nämä ravinteet ovat tärkeitä muiden kasvien kasvulle ja kehitykselle.

Lisäksi palkokasvit auttavat parantamaan maaperän rakennetta. Niiden juuret läpikotaisin maadoittavat maata ja luovat kanavia ilman ja veden liikkumiselle. Tämän ansiosta maaperän juuristolle tärkeät ravinteet pääsevät paremmin kasvien saataville.

Palkokasvit voivat myös vähentää rikkakasvien määrää. Ne kilpailevat rikkakasvien kanssa samoista ravinteista ja valosta, mikä voi estää rikkakasveja leviämästä. Tämän seurauksena maanviljelijöiden tarve käyttää torjunta-aineita vähenee.

 

Herne on ympäristöystävällinen valinta ruoantuotannossa

Herneet ovat erinomainen valinta ruoan tuotannossa mm. niiden ekologisten etujen vuoksi. Herneet ovat nimittäin erittäin ympäristöystävällinen vaihtoehto verrattuna esimerkiksi lihaan tai muihin viljelykasveihin.

  • Herneet pystyvät sitomaan typpeä ilmasta maaperään. Tämä tarkoittaa sitä, että hernekasvuston avulla voidaan vähentää keinotekoisten lannoitteiden tarvetta, kuten aiemmin kävimmekin jo läpi
  • Hernekasvit auttavat parantamaan maaperän rakennetta ja hedelmällisyyttää. Ne lisäävät maaperän orgaanista ainesta ja ravinteita, mikä puolestaan parantaa kasvien kasvuolosuhteita ja vähentää eroosiota.
  • Hernekasvit vaativat vähemmän vettä kuin monet muut viljelykasvit. Ne pystyvät hyödyntämään tehokkaasti saatavilla olevaa kosteutta eivätkä tarvitse runsasta kastelua. Tämän ansiosta ne säästävät arvokasta vettä.
  • Herneet ovat erittäin ravintorikkaita ja terveellisiä. Herneet toimivat hyvänä vaihtoehtona ja lisukkeena monien ruokien kanssa.

Palkokasvien terveysvaikutukset: Miksi herneet ja muut palkokasvit kannattaa sisällyttää ruokavalioon?

Palkokasvit, kuten herneet, pavut ja linssit, ovat erinomainen lisä ruokavalioon monien terveysvaikutusten vuoksi.

Palkokasvit ovat erinomainen proteiinin lähde. Palkokasvit sisältävät runsaasti kasvipohjaista proteiinia, joka on hyvä vaihtoehto eläinperäiselle proteiinille. Proteiini on tärkeää lihasten rakentumisen ja korjaantumisen kannalta sekä yleisen terveyden ylläpitämiseksi.

Palkokasvit ovat hyvä kuitujen lähde. Kuitu edistää ruoansulatusta ja auttaa pitämään vatsan toiminnan säännöllisenä. Se myös auttaa pitämään verensokeritasot tasaisina ja ehkäisee ummetusta.

Palkokasveissa on myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Esimerkiksi herneet sisältävät C-vitamiinia, joka vahvistaa immuunijärjestelmää, sekä rautaa ja magnesiumia, jotka edistävät energiatason ylläpitämistä.

Lisäksi palkokasveilla on tutkitusti terveyttämme edistäviä vaikutuksia. Ne auttavat alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, mikä vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Palkokasveilla on myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa torjumaan erilaisia sairauksia.

Palkokasvien sisällyttäminen ruokavalioon voi olla helppoa ja monipuolista. Niitä voi käyttää esimerkiksi keitoissa, salaatissa, pataruoissa tai lisukkeena erilaisten pääruokien kanssa. On myös hyvä huomata, että palkokasvit ovat usein edullisia vaihtoehtoja lihalle, joten ne sopivat hyvin budjettitietoiseen ruokavalioon.

Kaiken kaikkiaan herneet ja muut palkokasvit tarjoavat monipuolisen valikoiman terveysvaikutuksia. Ne ovat ravintorikkaita ja edullisia vaihtoehtoja proteiinin lähteeksi sekä tarjoavat runsaasti kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Joten kannattaa ehdottomasti harkita näiden kasvisten sisällyttämistä omaan ruokavalioon terveyden tueksi!

Lue lisää Sulje